tirsdag
maj242011

Bali spirit festival 2011

Bali spirit festival er en farverig og inspirerende fest med yoga, dans og musik. Jeg var af sted i år, for første gang, men bestemt ikke sidste gang! Læs hele min beretning om festivallen her.

Hvis du er nysgerrig på at vide hvilke workshops jeg deltog i, her kommer de:

  • Mark Whitwell: Advanced yoga for ’perfect’ beginners + Individualizing your own practice
  • Uma Inder: Yoga tantra ayurveda – Gods among men
  • Jeff Von Schumacher: Partner acrobatic yoga
  • Cat Alip-Douglas: Jivamukti yoga
  • Cloe Jackson: Yoga meets dance
  • Ellen Watson & Daphne Tse: Spiritdance & Soulsong
  • Cat Kabira: Forrest yoga – Journey to the core
  • Future sound of yoga: Yoga, dance & music with live DJ
  • Shanti Mission: Sacred ecstatic chant (sang med live band)
  • Pujiastuti Sindhu: Restorative hatha yoga
  • AwaHoshi: Crystal sound alignment (healing til live musik med tibetanske krystalskåle)
  • Vasumi: Mayan calendar/astrology (foredrag)

mandag
okt.182010

Hvad betyder ”Namaste”?

Hvis man er ny til yoga og har været til et par yogatimer kan man måske undre sig over hvorfor yogalæreren siger ”Namaste” i slutningen af timen (hvis man altså ikke har fået det forklaret før eller ikke kender den indiske tradition).

Aadil Palkhivala indisk yogalærer giver følgende forklaring på yogajournal.com: Selve gestussen Namaste repræsenterer den tro, at der er en guddommelig gnist i os alle, som er placeret i vores hjertechakra. Gestussen betyder, at éns sjæl anerkender den andens sjæl og at det guddommelige i én selv ser det guddommelige i den anden person.

"Nama" betyder at bøje, "as" betyder jeg, og "te" betyder dig. Så ordret betyder Namaste, som er et Sanskrit ord, ”Jeg bøjer mig for dig”.

For at udføre Namaste lægger man håndfladerne sammen på hjertechakraet, lukker øjnene og bøjer hovedet. Man kan også lægge hænderne sammen foran det tredje øje, bøje hovedet og derefter sænke hænderne ned til hjertet. Dette er en specielt dyb form for respekt. Selvom man i vesten siger ordet ”Namaste” samtidig med gestussen, er det i Indien unødvendigt at sige ordet samtidig, fordi gestussen i sig selv betyder Namaste.

Man bringer hænderne sammen på hjertet for at øge strømmen af guddommelig kærlighed. Det at bøje hovedet og lukke øjnene hjælper egoet til at overgive sig til det guddommelige i hjertet. Namaste hjælper to individer, fx læreren og eleven, med at komme sammen til et sted af samhørighed, tidløshed og fri af egoets bånd. Hvis det er gjort med en dyb følelse i hjertet og uden egoet kan der opleves en dyb forening af sjæle.

Ideelt set burde Namaste udføres både i starten og slutningen af yogatimen. Normalt er det gjort i slutningen af timen fordi sindet er mindre aktiv og energien i rummet er mere fredfyldt. Læreren begynder med Namaste som et symbol på taknemmelighed og respekt mod sine elever og sine lærere og inviterer sine elever til at forbinde sig til sandheden, at vi er alle sammen ét når vi lever fra hjertet. På lærerens Namaste må eleverne gerne svare med Namaste for at udtrykke deres taknemmelighed og respekt.

søndag
sep.052010

Yoga for kvinder?



Denne bog på billedet fik jeg af min kæreste, som han købte til mig på et bogudsalg for 10 kr. Bogen er blevet oversat fra engelsk til dansk i 1964 og handler om yoga for kvinder, dvs. yoga set ud fra kvindens synspunkt og yoga tilpasset kvinders behov. Det er ret interessant, at bogen faktisk er skrevet af en mand!

Hvis man kigger på yogaens historie kan man se, at de fleste yogaretninger er udviklet og viderebragt af mænd: BKS Iyengar (Iyengar yoga), Pattabhi Jois (Ashtanga yoga), Swami Sivananda (Sivananda yoga), Bikram Choudhury (Bikram yoga), John Friend (Anusara yoga) for at nævne et par. Derfor er de fleste yogaretninger også overvejende maskuline i deres tilgang med fokus på form, struktur og præcision.

Jeg har selv prøvet forskellige yogastilarter siden jeg startede min rejse ind i yogaens verden. Bl.a. dyrkede jeg Iyengar yoga i et stykke tid, som ligger utroligt meget vægt på præcision og korrekt udførelse af stillingerne samt brugen af hjælpemidler (bælter, blokke, tæpper) for at tilpasse stillingen til den enkeltes krop. For mig var denne yogaform gavnligt fysisk og jeg lærte grundigt at udføre stillingerne korrekt, men tilgangen virkede lidt for militaristisk og jeg følte ikke jeg havde "sjælen" med i denne praksis. Dernæst dyrkede jeg Ashtanga yoga i en periode, som var rigtig udfordrende, men fysisk så hård, at dagen efter en halvanden times klasse kunne jeg dårligt nok komme ud af sengen. Forstå mig ret, begge disse retninger har deres fordele, men det er bare som om, at de mangler noget hver for sig i deres rene form. Så vejen er efter min mening at integrere og kombinere det bedste af det bedste fra forskellige yogaretninger, samtidig med at tage hensyn til og tilpasse praksisen kvindens behov.

For os kvinder er det specielt vigtigt, at vi omfavner vores feminine essens, og mærker og lytter til vores krop og dens visdom. Det er vigtigt for os at føle og mærke efter, at nyde vores feminine energi og at føle kærlighed, omsorg og samhørighed.
Vi er anderledes end mænd, vores krop er forskellig fra mænds. Vi har som regel større hofter, en anderledes hormonbalance, vi menstruerer, føder børn, har menopause og vi har et anderledes følelsesliv end mænd. Vores cyklus påvirker i høj grad hvordan vi har det fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.
Derfor er det vigtigt at tage hensyn til det i vores yogapraksis, så det bliver også en følelsesmæssig oplevelse, hvor vi har vores hjerte og hele vores væsen med, end bare en fysisk udfoldelse, hvor det kun handler om stillingerne "som mål".

I den vestlige verden har vi rigtig meget fokus på resultater, mål, retning og mission, dvs. det maskuline aspekt i livet. Man skal præstere i skole, på arbejde, hjemme, nå opgaverne på to-do listen og man har deadlines, planer og mål, man skal nå. Derfor er det vigtigt at afbalancere dette og fokusere også på det feminine aspekt: at modtage, at være i nuet, at nyde, at slappe af, at give tid til sig selv og til at mærke efter og at gå med strømmen. Yoga for mig er ikke bare gymnastik og en korrekt udførelse af en masse forskellige stillinger. Yoga handler om at komme ind i vores kroppe og at mærke efter hvordan vi har det. At dyrke yoga er en god måde at afbalancere de maskuline og feminine aspekter i en selv på.

Vi kvinder kan fx have brug for flere afspændende/meditative yogaøvelser de dage, hvor vi har menstruation eller når vi føler os trætte og udkørte. Eller vi kan have brug for at praktisere solhilsner og stående stillinger, når vi føler os usikre eller har brug for grounding og at få fat i vores indre styrke. Det kan også være vi har lyst til at fejre os selv med yogaøvelser til vores yndlingsmusik eller finde på noget helt tredje. Så det handler om at mærke efter inden i os selv og at være intuitive og variere vores praksis i stedet for alt for faste, foreskrevne og målrettede rutiner, som ikke tager hensyn til hvordan vi "føler".

Jeg læste et sted engang, at kvinders yoga er 100% følelse og 0% tænkning. En kvindes yogapraksis og spirituel realisation starter og slutter med følelse. Hun starter måske med en følelse af frustration og går gennem andre følelser og lag, hvorefter hun når til en følelse af indre ro eller glæde eller harmoni. Derudover er kvindens primære ønske i livet at elske og at være elsket. Så i vores yogapraksis kan vi også udforske kærligheden til os selv og andre og undersøge hvad det vil sige at elske os selv og vores krop. Kvinder har desuden brug for fællesskab og trives bedre i relationer end i ensomheden, hvorfor jeg synes det er vigtigt at skabe et rum til at være i fællesskab om at være kvinde og dyrke yoga på en måde, hvor der er tid og rum til at mærke efter og finde ind til vores feminine kerne samt støtte og inspirere hinanden.

Hvis du er kvinde og gerne vil åbne op for kærligheden og styrken i dig selv og opleve din indre glød, så tilmeld dig mit nyhedsbrev og du får en mail, når jeg afholder workshops og kurser for kvinder.

tirsdag
aug.032010

"Only the soft earth absorbs the rain"

Yogapraksis handler ikke om at blive mere smidig, men om at blive blødere, så vi kan fuldt ud modtage livet. Afsæt tid til Savasana (grundlæggende afspændende stilling) i dag. Se foto. Brug nogle tæpper eller håndklæder og støt dit hoved, nakke, knæ, og dæk dine øjne med en øjenpude, sovemaske eller et lille håndklæde. Modtag øjeblikket gennem dine sanser: følelser, lyde og tanker. Gør dig selv blødere i forhold til dit liv, som du oplever i dette øjeblik. Bliv i stillingen mindst 15 minutter før du ruller over på din side og rejser dig. Du kan med fordel sætte blid, stille musik eller naturlyde på i baggrunden. Sæt evt. et æggeur til i et andet rum, så du ved hvornår afspændingen er slut. God fornøjelse...

Inspireret af Judith Lasaters "A year of living your yoga" (s. 94)

onsdag
jul.142010

Åbne klasser i august samt yogahold for kvinder (2010)

ÅBNE KLASSER: 9. og 16. august 2010 kl. 16:15-17:45

Kunne du tænke dig at få indre ro, velvære og livsglæde med yoga? Nu har du chancen for at prøve det i 2 åbne klasser jeg afholder i august.

Pris pr. gang: 100 kr. eller tag din veninde/søster med og betal 150 kr. for jer begge to! Tilmelding er nødvendig på pureyogadk@gmail.com. Oplys om du er nybegynder, letøvet eller øvet i yoga.

YOGAHOLD for kvinder fra 16. september (12 gange)

Kom og forkæl din krop og sjæl med yoga! Yoga giver energi, styrke, smidighed, indre ro og velvære. Du vil få løsnet op i spændinger i kroppen og få indre ro og balance, som du vil mærke positivt i længden.

Vi vil arbejde med hele kroppen gennem forskellige dynamiske og statiske stillinger samt åndedræt (en blanding af hatha og vinyasa flow). Hver time afsluttes med afspænding.

Tid: torsdage kl. 16:15-17:45, fra 16. september til 2. december - i alt 12 gange af 1½ time

Sted: Vesterbro Kulturhus, Lyrskovgade 4, 2. sal, lokale 12

Pris: 1200 kr. - Ved tilmelding og betaling inden 20. august: 1100 kr.

Tilmelding er nødvendig og skal ske på pureyogadk@gmail.com eller på tlf. 40 59 69 69.

Medbring: din yogamåtte, en lille plaid/tæppe, yogabælte/strop og vand.

NB: Undlad at spise 1-2 timer før klassen.