« Hvad betyder ”Namaste”? | Main | "Only the soft earth absorbs the rain" »
søndag
sep052010

Yoga for kvinder?Denne bog på billedet fik jeg af min kæreste, som han købte til mig på et bogudsalg for 10 kr. Bogen er blevet oversat fra engelsk til dansk i 1964 og handler om yoga for kvinder, dvs. yoga set ud fra kvindens synspunkt og yoga tilpasset kvinders behov. Det er ret interessant, at bogen faktisk er skrevet af en mand!

Hvis man kigger på yogaens historie kan man se, at de fleste yogaretninger er udviklet og viderebragt af mænd: BKS Iyengar (Iyengar yoga), Pattabhi Jois (Ashtanga yoga), Swami Sivananda (Sivananda yoga), Bikram Choudhury (Bikram yoga), John Friend (Anusara yoga) for at nævne et par. Derfor er de fleste yogaretninger også overvejende maskuline i deres tilgang med fokus på form, struktur og præcision.

Jeg har selv prøvet forskellige yogastilarter siden jeg startede min rejse ind i yogaens verden. Bl.a. dyrkede jeg Iyengar yoga i et stykke tid, som ligger utroligt meget vægt på præcision og korrekt udførelse af stillingerne samt brugen af hjælpemidler (bælter, blokke, tæpper) for at tilpasse stillingen til den enkeltes krop. For mig var denne yogaform gavnligt fysisk og jeg lærte grundigt at udføre stillingerne korrekt, men tilgangen virkede lidt for militaristisk og jeg følte ikke jeg havde "sjælen" med i denne praksis. Dernæst dyrkede jeg Ashtanga yoga i en periode, som var rigtig udfordrende, men fysisk så hård, at dagen efter en halvanden times klasse kunne jeg dårligt nok komme ud af sengen. Forstå mig ret, begge disse retninger har deres fordele, men det er bare som om, at de mangler noget hver for sig i deres rene form. Så vejen er efter min mening at integrere og kombinere det bedste af det bedste fra forskellige yogaretninger, samtidig med at tage hensyn til og tilpasse praksisen kvindens behov.

For os kvinder er det specielt vigtigt, at vi omfavner vores feminine essens, og mærker og lytter til vores krop og dens visdom. Det er vigtigt for os at føle og mærke efter, at nyde vores feminine energi og at føle kærlighed, omsorg og samhørighed.
Vi er anderledes end mænd, vores krop er forskellig fra mænds. Vi har som regel større hofter, en anderledes hormonbalance, vi menstruerer, føder børn, har menopause og vi har et anderledes følelsesliv end mænd. Vores cyklus påvirker i høj grad hvordan vi har det fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.
Derfor er det vigtigt at tage hensyn til det i vores yogapraksis, så det bliver også en følelsesmæssig oplevelse, hvor vi har vores hjerte og hele vores væsen med, end bare en fysisk udfoldelse, hvor det kun handler om stillingerne "som mål".

I den vestlige verden har vi rigtig meget fokus på resultater, mål, retning og mission, dvs. det maskuline aspekt i livet. Man skal præstere i skole, på arbejde, hjemme, nå opgaverne på to-do listen og man har deadlines, planer og mål, man skal nå. Derfor er det vigtigt at afbalancere dette og fokusere også på det feminine aspekt: at modtage, at være i nuet, at nyde, at slappe af, at give tid til sig selv og til at mærke efter og at gå med strømmen. Yoga for mig er ikke bare gymnastik og en korrekt udførelse af en masse forskellige stillinger. Yoga handler om at komme ind i vores kroppe og at mærke efter hvordan vi har det. At dyrke yoga er en god måde at afbalancere de maskuline og feminine aspekter i en selv på.

Vi kvinder kan fx have brug for flere afspændende/meditative yogaøvelser de dage, hvor vi har menstruation eller når vi føler os trætte og udkørte. Eller vi kan have brug for at praktisere solhilsner og stående stillinger, når vi føler os usikre eller har brug for grounding og at få fat i vores indre styrke. Det kan også være vi har lyst til at fejre os selv med yogaøvelser til vores yndlingsmusik eller finde på noget helt tredje. Så det handler om at mærke efter inden i os selv og at være intuitive og variere vores praksis i stedet for alt for faste, foreskrevne og målrettede rutiner, som ikke tager hensyn til hvordan vi "føler".

Jeg læste et sted engang, at kvinders yoga er 100% følelse og 0% tænkning. En kvindes yogapraksis og spirituel realisation starter og slutter med følelse. Hun starter måske med en følelse af frustration og går gennem andre følelser og lag, hvorefter hun når til en følelse af indre ro eller glæde eller harmoni. Derudover er kvindens primære ønske i livet at elske og at være elsket. Så i vores yogapraksis kan vi også udforske kærligheden til os selv og andre og undersøge hvad det vil sige at elske os selv og vores krop. Kvinder har desuden brug for fællesskab og trives bedre i relationer end i ensomheden, hvorfor jeg synes det er vigtigt at skabe et rum til at være i fællesskab om at være kvinde og dyrke yoga på en måde, hvor der er tid og rum til at mærke efter og finde ind til vores feminine kerne samt støtte og inspirere hinanden.

Hvis du er kvinde og gerne vil åbne op for kærligheden og styrken i dig selv og opleve din indre glød, vil jeg gerne invitere dig til to transformerende oplevelser:

Jeg afholder "Pure Pleasure" workshops med jævne mellemrum, hvor vi fokuserer på det feminine og modtagende aspekt i os selv og laver udelukkende afspændende og meditativ yoga med plads til fordybelse og til at gå indad. Det er ren nydelse for krop og sjæl! Den skal du opleve hvis du har travlt eller er stresset og har brug for at komme ind i din feminine side. Se detaljer om workshoppen samt næste dato her: http://www.pureyoga.dk/workshops/

Derudover kører jeg et "Pure Balance" yogahold for kvinder, hvor vi udforsker yogaen sammen. Det vil være en blanding af hatha yoga og vinyasa flow yoga med varierende sekvenser og temaer, hvor vi starter hver time med meditation og slutter af med afspænding. Klasserne vil virke afbalancerende på krop og sind, hvor du vil både opleve din styrke og din blide side. Se mere her: http://www.pureyoga.dk/holdundervisning/

Tilmeld dig enten på pureyogadk@gmail.com eller tlf. 40596969. Hvis du er i tvivl om noget eller har spørgsmål er du ligeledes velkommen til at kontakte mig.

Glæder mig til at se dig! :-)

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>